Kolumbijos vyriausybė pirmadienį pasiūlė atnaujinti kokamedžių laukų purškimą iš lėktuvų, praėjus ketveriems metams po to, kai buvo nuspręsta atsisakyti tokios neteisėtų plantacijų naikinimo praktikos dėl galimo neigiamo poveikio žmonių sveikatai.

Teisingumo ministerija paskelbė įstatymo projektą, kuris leistų vykdyti fumigacijos skrydžius prižiūrint nacionalinei policijai. Pasiūlyme taip pat raginama įsteigti nepriklausomą instituciją, kuri nagrinėtų skundus, susijusius su purškimu iš oro, taip pat dėl galimo poveikio kaimų bendruomenėms.

Atnaujinti plantacijų naikinimą iš oro purškiamais preparatais mėginama stringant Kolumbijos pastangoms užkirsti kelią nelegaliam kokamedžių, iš kurių lapų išgaunamas kokainas, auginimui.

Pasak Jungtinių Tautų, Kolumbijoje per pastaruosius penkerius metus kokamedžių plantacijų plotas patrigubėjo, ir 2018 metų pabaigoje pasiekė 169 tūkst. hektarų.

Kolumbija buvo laikinai uždraudusi kokamedžių laukų purškimą iš oro 2015 metais, Pasaulio sveikatos organizacijai padarius išvadą, kad glifosatas – cheminė medžiaga, naudojama atliekant tokią fumigaciją – gali sukelti vėžį. JAV pareigūnai nepritarė tokiam žingsniui ir tvirtino, jog nepakanka įrodymų, kad ši medžiaga kelia pavojų žmonėms.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Bogota, gruodžio 31 d. (AP-BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode