Gaisrų siaubiamoje pietryčių Australijoje antradienį tūkstančiai poilsiautojų ir vietos gyventojų buvo priversti bėgti į paplūdimius, liepsnoms pasiekus populiarius turistinius rajonus ir atkirtus atsitraukimo sausuma kelius.    

Malakutos miesto pakrantėje liko įkalinti 4 tūkst. žmonių. Daugelis kitų taip pat įstrigo gaisrų apsiaustų miestų paplūdimiuose 200 km ilgio pakrantės ruože.      

Kai kurie gyventojai netgi išplaukė valtimis į jūrą, bėgdami nuo pragariškos stichijos per vieną iš blogiausių jau kelis mėnesius besitęsiančios krūmynų ir miškų gaisrų krizės dienų.    

Būgštaujama, kad nuo pirmadienio vakaro liepsnos sunaikino dešimtis namų. Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijose dingusiais paskelbti mažiausiai septyni žmonės, liepsnoms pasiekus tokius nemažai gyventojų turinčius miestus kaip Beitmans Bėjus.

Kai kuriose vietovėse dėl liepsnų intensyvumo, dūmų tirštumo ir gaisrų sukeliamų smarkių perkūnijų be lietaus teko nutraukti žvalgymą ir gaisrų gesinimą iš sraigtasparnių, pranešė Naujojo Pietų Velso vietos priešgaisrinė tarnyba.     

Malakutoje tiršti dūmai dieną pavertė naktimi. Vietos pareigūnai pranešė, kad dėl netoliese siaučiančių gaisrų smarkiai griaudi perkūnija ir vėjas neša žarijas.    

„Turime gaisrą, kuris, atrodo, tuoj smogs Malakutai“, – visuomeniniam transliuotojui ABC sakė Viktorijos ekstremalių padėčių valdymo tarnybos komisaras Andrew Crispas (Endrius Krispas). 

Vietos valdžia jau daugelį dienų ragino dešimtis tūkstančių poilsiautojų palikti šį rajoną, tačiau tūkstančiai jų nebespėjo to padaryti.   

„Malakutoje turime tris greitojo reagavimo būrius, prižiūrėsiančius 4 tūkst. paplūdimyje įstrigusių žmonių. – sakė A. Crispas. – Mums, suprantama, labai neramu dėl atkirstų bendruomenių.“ 

Pranešama, kad ruošiamasi esant būtinybei evakuoti žmones jūra ar oru. 

Socialiniuose tinkluose vietos gyventojai rašo, kad išplaukė valtimis ar ruošia gelbėjimosi liemenes, jei būtų priversti gelbėtis nuo liepsnų vandenyje.   

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Sidnėjus, gruodžio 31 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode