Izraelis pritarė dujų, išgaunamų iš jo telkinių jūroje, eksportui į Egiptą, tikintis netrukus pradėti eksploatuoti vieną didelį telkinį, antradienį paskelbė atstovė.

Pirmadienį pareikštas energetikos ministro Yuvalio Steinitzo (Juvalio Steinico) pritarimas dujų eksportui yra dalis ilgo proceso, kurio metu Izraelis iš šalies, importavusios gamtines dujas iš Egipto, taps eksportuotoju ir potencialiu veikėju regiono energetikos rinkoje.

„Dujų eksportas į Egiptą iš [telkinių] „Leviathan“ ir „Tamar“ yra reikšmingiausias ekonominis Izraelio ir Egipto bendradarbiavimas nuo taikos sutarties tarp abiejų valstybių pasirašymo“, – sakė Y. Steinitzas.

Tai bus pirmas kartas, kai Egiptas, kuris 1979-aisiais tapo pirmąja arabų valstybe, pasirašiusia taikos susitarimą su Izraeliu, importuos gamtines dujas iš savo kaimynės.

JAV įsikūrusi „Noble Energy“ ir Izraelio „Delek“, kurios vadovauja šių dviejų jūroje esančių telkinių eksploatavimui, pernai sudarė 15 mlrd. dolerių (13,5 mlrd. eurų) vertės sutartį 10-čiai metų su Egipto „Dolphinus“, tiekti 64 mlrd. kub. m dujų.

Izraelis anksčiau pirkdavo dujas iš Egipto, bet sausuma einantys vamzdynai 2011 ir 2012 metais ne kartą tapo Sinajaus džihadistų taikiniu.

Be to, didėjant paklausai Egiptas galėjo gamtines dujas panaudoti savo teritorijoje.

Apskaičiuota, kad telkinyje „Tamar“, kur gavyba prasidėjo 2013 metais, yra iki 238 mlrd. kub. m dujų.

Izraelio rytinė kaimynė Jordanija „Tamar“ dujas nedideliais kiekiais perka jau beveik treji metai.

2010 metais atrastame „Leviathan“ turi būti 535 mlrd. kub. m gamtinių dujų ir 34,1 mln. barelių kondensato.

„Leviathan“ turi būti pradėtas eksploatuoti artimiausiomis dienomis, o eksportas į Egiptą turi prasidėti sausio 1-ąją, naujienų agentūrai AFP sakė „Delek“ atstovė.

Dėl didelės kontrakto su Egiptu apimties Izraelis taps „svarbiu partneriu regiono energijos ekonomikoje“, sakė Y. Steinitzas.

„Ši gamtinių dujų revoliucija pavertė mus energetikos supergalia ir ne tik užtikrins didžiules pajamas valstybei, bet ir reikšmingai sumažins oro taršą“, – pažymėjo ministras.

Be energetinės nepriklausomybės, Izraelis tikisi, kad gamtinių dujų ištekliai padės jam stiprinti strateginius ryšius regione ir užmegzti naujų ryšių, taikantis į Europos rinką.

Gamtinės dujos Izraelio elektrinėse turi pakeisti anglis. Tačiau kritikai atkreipia dėmesį, kad dujos, nors ir ne tokios taršios kaip anglys, vis tiek toli gražu nėra „švarus“ energijos šaltinis.

Redaktorius: Rūta Androšiūnaitė

Jeruzalė, gruodžio 17 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode