Per Jungtinėje Karalystėje ketvirtadienį vykusius pirmalaikius parlamento rinkimus, itin svarbius šalies užmojams išstoti iš Europos Sąjungos, premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) Konservatorių partija užsitikrino absoliučią daugumą, rodo balsavusių rinkėjų apklausa.

Visuomeninio transliuotojo BBC, taip pat televizijų Sky News ir ITV paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad toriai veikiausiai užsitikrino aiškią daugumą parlamento 650 vietų žemuosiuose rūmuose. Prognozuojama, kad konservatoriai Bendruomenių Rūmuose gaus 368 vietas, 50 mandatų daugiau negu turėjo.

Kad kuri nors partija gautų daugumą Bendruomenių Rūmuose, ji privalėjo užsitikrinti mažiausiai 326 mandatus.

Tuo metu pagrindinė opozicinė centro kairioji Leiboristų partija, vadovaujama Jeremy Corbyno (Džeremio Korbino), gali tikėtis gauti 191 mandatą.

BBC skelbia Regioninė Škotijos nacionalinė partija (SNP) gaus 55 vietas, o centristinė Liberalų demokratų partija – 13 vietų. Abi šios partijos yra nusistačiusios prieš „Brexitą“.

Vieno mandato gali tikėtis Žaliųjų partija, o likusius 22 mandatus pasidalys kitos rinkimuose dalyvavusios partijos.

Tikėtina, kad „Brexito“ partija, vadovaujama įnirtingo euroskeptiko Nigelo Farage'o (Naidželo Faradžo), į parlamentą nepateks.

Jeigu šie rezultatai pasitvirtins, jie smarkiai didina tikimybę, kad Didžioji Britanija ateinančių metų sausio 31-ąją pasitrauks iš Bendrijos.

Visoje Anglijoje, Škotijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku buvo atidaryta per 40 tūkst. balsavimo apylinkių, įskaitant paskubomis tam pritaikytus malūną, kelis barus, kirpyklą ir kulinarijos parduotuvę. Balsavimas baigėsi 22 val. vietos (penktadienio vidurnaktį Lietuvos) laiku.

Šie prieš Kalėdas surengti rinkimai yra jau treti per mažiau nei penkerius metus.

B. Johnsonas inicijavo visuotinius rinkimus, kai tapo aišku, jog jis nesugebės išvesti Britanijos iš ES iki spalio 31 dienos. Premjeras tikisi, kad naujos sudėties parlamentas palaikys jo sudarytą susitarimą dėl išstojimo sąlygų.

Jo rinkimų kampanijos šūkis buvo „Įvykdykime „Brexitą“ (angli. „Get Brexit Done“). Premjeras žadėjo užbaigti jau kelerius metus besitęsiantį politinį sąmyšį dėl JK ateities, taip pat tapusį sunkia našta ekonomikai ir šalies gyventojams.

B. Johnsonas pažadėjo, jog užsitikrinęs daugumą galės prastumti parlamente su Briuseliu suderėtą „Brexito“ susitarimą, kad suspėtų išvesti Britaniją iš ES iki dabartinės numatytos galutinės datos sausio 31-ąją.

Tai užbaigtų beveik penkis dešimtmečius vykdytą Britanijos integraciją su ES, nors abi pusės dar turi parengti naują susitarimą dėl prekybos ir saugumo.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

Londonas, gruodžio 13 d. (AFP-„Interfax“-AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode