Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) trečiadienį pareiškė pateiksiantis Briuseliui „kompromisinius“ planus dėl „Brexit“ sutarties, bet dar kartą perspėjo, kad Jungtinė Karalystė yra pasiruošusi šio mėnesio pabaigoje palikti Europos Sąjungą be jokio susitarimo, nors tai gali nuvesti į ekonomikos sumaištį.

Sakydamas baigiamąją kalbą per savosios Konservatorių partijos metinį suvažiavimą B. Johnsonas pabrėžė, kad naujaisiais planais bus siekiama išspręsti nesutarimus, kaip turi būti užtikrinama, jog siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos po „Brexit“ išliktų atvira.

„Tai yra JK kompromisas“, – premjeras sakė delegatams šiaurės vakariniame Mančesterio mieste ir išreiškė viltį, kad ES lyderiai „tai supranta ir padarys savą kompromisą“.

Vis tik jis pažymėjo, kad jeigu taip nenutiks, Britanija išstos iš ES spalio 31-ąją – „kad ir kas nutiktų“.

Išstojimas be sutarties „visiškai nėra baigtis, kurios mes siekiame. Tačiau leiskit jums pasakyti, mano draugai, kad tai baigtis, kurai esame pasiruošę“, pareiškė B. Johnsonas. Jo žodžius palydėjo garsūs delegatų džiaugsmo šūksniai.

Planuojama, kad B. Johnsonas vėliau trečiadienį telefonu pasikalbės su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir aptars atnaujintą Londono pasiūlymą dėl „Brexit“.

Britanijos pramonės konfederacija pareiškė, kad „Brexit“ be sutarties būtų „valstybės valdymo istorinė nesėkmė“, „daugelį metų“ slopinsianti ekonomikos augimą ir prekybą.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

Mančesteris, Jungtinė Karalystė, spalio 2 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode