Buvusioje sovietinėje Kirgizijoje pirmadienį prasidėjo trečiosios Pasaulinės klajoklių žaidynės, kurias šalis kas dveji metai rengia nuo 2014-ųjų.

Vaizdingame Kyrčyno tarpeklyje netoli Isyk Kulio ežero žiūrovams iš šios centrinės Azijos valstybės ir užsienio pasirodė šokėjai ir raiteliai, bet rungtynės prasidės antradienį.

2020 metais šias tradicinių sporto šakų žaidynes žada surengti Turkija.

Neturtinga Kirgizija žaidynes reklamuoja kaip būdą išsaugoti tradicines sporto šakas, kurias ištisus šimtmečius puoselėjo daugiausia klajokliai tiurkai, ir skatinti besikuriantį šalies turizmo sektorių.

Žaidynėse dalyvaus daugiau kaip 40 sporto šakų atstovai – šimtai žmonių iš dešimčių valstybių. Didžiausias komandas paprastai atsiunčia Kirgizijos kaimynės Centrinėje Azijoje ir Rusija.

Naujienos, kad teisė rengti 2020 metų žaidynes perleidžiama Turkijai, nuliūdino kai kuriuos Kirgizijos gyventojus, bet pradžiugino  nepatenkintuosius, kad per pastaruosius ketverius metus šiems renginiams šalis skyrė dešimtis milijonų JAV dolerių.

Sportininkas Talgatas Sodakovas, kuris vėliau šią savaitę varžysis į polą panašioje rungtyje, kai raiteliai vietoje kamuolio turės ožkos skerdeną, naujienų agentūrai AFP sakė nežinantis, ar galės dalyvauti žaidynėse Turkijoje.

„Be vis tiek bus įdomu pamatyti, kaip kita šalis organizuoja šias žaidynes“, – sakė jis.

Žaidynių atidarymo ceremonijoje sekmadienį vakare dalyvavo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ir Kazachstano lyderis Nursultanas Nazarbajevas. Per pirmadienio pasirodymus buvo pademonstruota kirgizų kultūra.

AFP korespondentas pirmadienį iš Kyrčyno pranešė, kad tarp maždaug 10 tūkst. žiūrovų yra mažiausiai tūkstantis užsienio turistų.

Per vieną tradicinę tiurkų rungtį, sukėlusią garsius žiūrovų plojimus ir aikčiojimus, raitelė šuoliuodavo pro varžovą vyrą ir žaismingai kirsdavo botagu, jam stengiantis ją nugalėti.

Šio tradicinio sporto „Kyz Ku“ žaidėjo vyro tikslas yra pabučiuoti raitelę ją aplenkiant, bet pirmadienį per šou tai pavyko nedaugeliui.

55 metų profesorius Kim Bo-Kyumas (Kim Bokjumas) iš Pietų Korėjos AFP sakė, kad į Kirgiziją atvyko specialiai dėl šių žaidynių ir kad jį nustebino pušimis apaugę Isyk Kulio regiono kalnai.

„Nė nenutuokiau, kokios bus (šios žaidynės), bet man buvo įdomu daugiau sužinoti apie šio regiono klajoklius“, – sakė jis.

Be "polo" su ožkos skerdena, kuris vadinamas „Kok Boru“, ir kitų žaidimų raitomis, Pasaulinėse klajoklių žaidynėse taip pat demonstruojamos įvairios imtynės ir „intelektiniai žaidimai“. Vienas jų vienas žaidžiamas su avies kulkšnies kauliukais.

Turkijos sprendimas surengti 2020 metų žaidynes buvo patvirtintas Kirgizijos prezidentūros pareiškime po šeštadienį įvykusių šalies vadovo Soronbajaus Ženbekovo ir R. T. Erdogano derybų.

Kyrčynas, Kirgizija, rugsėjo 4 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode